Je blijft in beweging

Hoe ontstaat Whiplash?

Whiplash is een versnellings- vertragingsmechanisme dat een schok doorgeeft aan de nek. Het kan komen door een zgn. kop-staart of zijwaartse auto- botsing, maar kan ook veroorzaakt worden door andere ongelukken waarbij de nek een zweepslag krijgt. Deze botsing kan resulteren in bot- of weefselletsel en het oprekken van zenuwbanen, die op hun beurt kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten.

Onbegrip is er nog vaak voor mensen met een scala aan klachten na een ongeval. Toch wordt veel onderzoek gedaan en komt men er langzaam achter dat menig letsel op röntgenfoto’s en met standaard medisch onderzoek niet gezien kan worden. Met een MRI- scan kan weefselschade beter worden vastgesteld. Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat actieve behandelingen, die de functie van de nek en de wervelkolom verbeteren zoals mobilisaties, manipulaties en oefeningen in combinatie met pijnstillers effectiever zijn dan rust, een nekkraag of ultrageluid. Zelfs met een snelheid van slechts 15 km. per uur is de kracht op de nek van degene die aangereden wordt, gevaarlijk groot. U kunt zich voorstellen wat de kracht op het hoofd is als de snelheid hoger is, bijvoorbeeld 120 km per uur.

Het dragen van een gordel, beide handen aan het stuur, hoofdsteun op de juiste hoogte, zich houden aan de aangegeven snelheid en eventueel een airbag kunnen zorg dragen voor minder post- traumatische klachten nà een ongeval!

Klachten

Er zijn verschillende gradaties in whiplash- geassocieërde letsels:

Graad 0: géén symptomen
Graad 1: alléén nekpijn en stijfheid
Graad 2: nekpijn en spierproblemen
Graad 3: nekpijn en neurologische disfuncties
Graad 4: nekpijn met fractuur of verschuivingen van de wervels

Na een ongeval

Na een ongeval kan er een scala van klachten ontstaan: direct of in de loop van dagen, weken, maanden en zèlfs jaren. Deze klachten kunnen sterk afhankelijk zijn van de mate van het letsel aan de weke delen (spieren, aanhechtingen van de spieren en bindweefsel), gewrichten en het zenuwstelsel. De klachten kunnen uiteenlopen van nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, misselijkheid, kaakpijn en tintelingen in de arm en handen, schouder- en rugpijn, gedragsveranderingen. Soms kunnen er ook organische stoornissen plaatsvinden door disfuncties van het vegetatieve zenuwstelsel.

Gelukkig zijn er ook personen die na een ongeval geen klachten ondervinden. Het is echter aan te bevelen om u na een ongeval binnen één à twee weken te laten onderzoeken door uw chiropractor. Om klachten later te voorkomen.