Afvallen onder begeleiding
De meeste van u kennen Peggy Vogel als één van onze assistentes, voornamelijk werkzaam in onze praktijk te Almere, maar zij heeft inmiddels een brede kennis van voeding die zij graag met u wilt delen.
Peggy heeft een afgeronde HBO opleiding in orthomoleculaire voeding (natuurvoeding) en is tevens BGN gediplomeerd gewichtsconsulente. U bent bij haar aan het juiste adres als u op een verantwoorde manier gezonder wilt gaan eten en indien gewenst uw gewicht wilt verminderen. Samen met Peggy bekijkt u wat u kunt veranderen aan uw eetgewoonten, maar wel op een manier die bij uw huidige leefstijl past.
Wat kunt u verwachten?
Een uitgebreid intake gesprek, een voedingsanalyse, wegen en meten, stap voor stap begeleiding, leuke recepten en tips, gebalanceerde voedingsadviezen op maat, geen hongergevoel, geen crash dieet dus geen jo-jo effect.
Na een uitgebreid intake gesprek van een uur en een analyse van uw huidige voedingspatroon, wordt er gewerkt met kleine aanpassingen zodat het zo goed mogelijk bij uw huidige eetpatroon past. Stapsgewijs zorgt u er samen met Peggy voor dat uw gewicht afneemt. Door de veranderingen langzaam door te voeren zal het afvalproces geleidelijk verlopen en ervaart u geen hongergevoel. Ook als u een gezin heeft is deze manier van afvallen een hele prettige manier, omdat u niet apart hoeft te koken en iedereen gezonder mee kan eten.
Bent u aanvullend verzekerd? Dan kunnen de consulten deels vergoed worden door uw zorgverzekering. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of kijk voor meer informatie op de website voor gewichtsconsulenten www.gewichtsconsulenten.nl
Wacht niet langer, bel naar de praktijk voor een afspraak en begin met uw nieuwe leefstijl!
Hieronder vindt u diverse voedingsmiddelen en recepten die een positief effect kunnen hebben op uw fysieke gesteldheid.
Het wordt naast cacaoboter verwerkt in chocolade. En vooral de pure chocolade kan veel goed doen voor onze gezondheid. We hadden het over polyfenolen die ontstekingremmend werkt. Ook bevat het theobromine, dit is een cafeïne achtige stof, dat je alerter maakt en je stemming verbetert. Verder is cacao mineraalrijk, waaronder magnesium, dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen. Het zorgt er onder andere voor dat de aderen open komen te staan, waardoor de doorbloeding beter is en er minder verkramping van de spieren is. Naast magnesium bevat cacao veel calcium, ijzer zink, koper, kalium en mangaan. Het bevat zelfs vitamine A, B1, B2, B5, C en E.
Recept gevulde chocolade reep
Ingredienten:
Bekleed een vorm met bakpapier. Ontpit de dadels en hak ze samen met de noten in een keuken machine fijn. Kokos olie smelten en de noten toevoegen. Stort het mengsel vervolgens op de bodem van de bakvorm, druk het met de achterkant van een lepel aan en zet het in de koelkast. Ondertussen de kokosolie smelten en vervolgens mengen met de cacao en honing. Dit mengsel over de noten verdelen en 2 uur in de koelkast laten opstijven.
Chiazaad zijn grijskleurige, korrelige zaadjes, afkomstig van de eenjarige Chiaplant. De Chiaplant behoord tot de muntachtige planten en werd in de oude tijden gebruikt door de Maya’s en de Azteken.
Superfood
Het zaad is voedzaam en bijzonder van samenstelling. Het bevat meer vezels dan bijvoorbeeld lijnzaad. Deze vezels hebben veel voordelen voor de gezondheid, zoals de verbetering van de stoelgang. Ook is Chiazaad rijker aan ijzer dan bijvoorbeeld spinazie. Andere mineralen die in chiazaden veelvuldig voorkomen zijn calcium, fosfor, natrium en mangaan. Chiazaden zijn een prima bron van eiwitten en rijk aan de omega vetzuren. Hier stoppen de voedzame eigenschappen van de chiazaden niet, want ze zijn ook rijk aan anti-oxidanten, zelfs meer dan in blauwe bessen. Chiazaad is dus een van de moderne zo geheten Superfoods.
Omega-3 vetzuren
De omega -3 vetzuren in Chiazaad hebben een goede werking voor de hersenen, het geheugen, de hart- en bloedvaten, de gewrichten en werken ontstekingsremmend. Aangezien wij veel van de ontstekings bevorderende verzadigde- en omega 6 vetzuren binnen krijgen, is dit een belangrijke bron om het vetgehalte in balans te houden. Deze belangrijke vetzuren kunt u ook als supplement nemen. In de vorm van vis-olie. Visolie is rijk aan omega 3- oliën EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Om de meest gunstige verhoudingen tussen omega -3 en omega -6 binnen te krijgen zou de verhouding tussen 1:4 goed zijn. Op dit moment is de verhouding in onze voeding tussen omege 3 en omega 6 wel 1;20 of hoger, met alle gevolgen van dien. Een goede verhouding is bepalend voor het verlichten van ontstekingsreacties. Visolie- Forte is voorzien van een gegarandeerd hoge dosering EPA (350mg) en DHA (250mg) per capsule en heeft hiermee een effectieve dosering omega -3 vetzuren.
Zoals u in onze nieuwsbrief heeft kunnen lezen heeft een ei een hoge biologische waarde wat betreft eiwitten en wordt er ook daadwerkelijk veel van deze eiwitten opgenomen in ons lichaam. Het is de meest volwaardige eiwitbron. Een ei dat al een paar dagen in de koelkast ligt zorgt voor een basische waarde en verzuurt het lichaam minder.
Lecithine
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Het hoge gehalte cholesterol dat in een ei zit wordt weer rechtgezet door lecithine dat als tegenhanger werkt. Lecithine is in staat vet te emulgeren waardoor het relatief hoge cholesterolgehalte in het ei weer daalt. Als het eigeel hard gekookt of gebakken is , is de lecithine gebonden en dus niet meer instaat om het cholesterol tegen te gaan. Dit in tegenstelling tot een zacht gekookt ei waarbij de lecithine nog werkzaam is, en het cholesterol gehalte tegengaat. Ook bevat een zacht gekookt ei meer vitamine B dan een hardgekookt ei en een hard gekookt ei is moeilijker te verteren, maar kan een salmonellabesmetting voorkomen.
Mineralen en vitamines
Een kippenei bevat 13% eiwit en veel van de mineralen calcium, ijzer, selenium, zink en de vitaminen A, B, D en E. De ijzervorm in een ei zit voornamelijk in de dooier. Ons lichaam is voor 17% opgebouwd uit Eiwitten. Het bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitstructuren zoals botten, haren, en nagels tot aan bloed, bindweefsel, pezen, spieren en organen. In ons lichaam breekt het spijsverteringssysteem de voedingseiwitten af tot aminozuren. En deze worden door ons lichaam weer omgezet in lichaamseiwitten. Voedingseiwitten kunnen ook omgezet worden in vet, dat wordt opgeslagen in het lichaam. Eiwitten zijn daarom bouwstoffen en brandstof.
Paprika heeft een hoog gehalte aan vitamine C. Vooral de rode paprika. Paprika remt bacteriën. Een rijpe rode paprika is één van de rijkste bronnen van carotenoïden, deze spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van de mens, geven veel vitamine A en werkt ook als regulator voor het immuunsysteem.
Rauw eten of bereiden?
Rauwe paprika is heerlijk in salades, maar kan, rauw gegeten (vooral rode paprika), bij een verminderde darmflora gisting en gasvorming geven. De paprika ontdoen van de vel of even kort verwarmen of grillen biedt de oplossing. Eet men het toch rauw, dan is het verstandig de rauwe paprika met iets zuurs, als limoensap, te bewerken hierdoor zijn de celwanden makkelijk te verteren. Paprika valt net als aardappel, aubergines en tomaat onder de nachtschadenfamilie. Rauw gegeten, kunnen deze spierpijn en vooral bij vrouwen vermoeidheid geven.
Vitamine C, van essentieel belang
De Vitamine C in rode paprika zorgt o.a. voor: een versterkt activerend immuunsysteem, is een goede antioxidant , zorgt voor een goede weerstand, en beschermt tegen infecties en virussen. Het is essentieel voor het versterken van collageen voor het bindweefsel en werkt daarmee preventief tegen hart- en vaatziekten. Het verbetert de stressbestendigheid, ondersteunt de reiniging van de lever en ondersteunt gezonde botten en tanden.
Echter een tekort aan vitamine C kan o.a. een trage wond genezing veroorzaken of gevoeligheid voor blauwe plekken, bloedend tandvlees of spataderen geven. Maar ook een slechte spijsvertering, een lage weerstand of zelfs depressieve gevoelens veroorzaken.
Vitamine C in paprika of in andere groenten of fruit is dus van essentieel belang! Omdat we dagelijks geen grote hoeveelheden van deze vitamine binnen krijgen is het wellicht van belang om een extra aanvulling in de vorm van suppletie te nemen. Volwassenen (19-50 jaar) hebben per dag 70 milligram vitamine C nodig. Kies wel een supplement van goede kwaliteit. Gewone vitamine C suppletie kan door de zure vorm (ascorbinezuur) de maag en darmen irriteren kies daarom liever voor de gebufferde vitaminen C. Gebufferde Vitamine C koppelt het calcium en magnesium aan ascorbinezuur waardoor er zouten ontstaan in plaats van ascorbinezuur. Door deze combinatie is het vriendelijker voor de maag en dus beter te verdragen. Verder zijn er nutriënten toegevoegd om het effect van vitamine C te verhogen. Waardoor het immuunsysteem gestimuleerd wordt.
Peggy Vogel-Spierenburg (orthomoleculaire voeding adviseur)
Recept voor 2 personen
De winter is in aantocht en dan is het weer tijd voor lekkere stamppot. Maar is een stamppot met aardappelen wel zo gezond? Aardappelen bevatten 18% zetmeel en slechts 2% eiwit. Zetmeel is een plantaardige suiker, dat zich bij een overschot omzet in vet in het lichaam. Als we aardappelen in grote hoeveelheden nuttigen kan dit voor het darmslijmvlies nadelige gevolgen hebben. Bovendien hebben stamppotten als nadeel dat kauwen niet meer nodig is , zorg er dus voor iets knapperigs toe te voegen zoals b.v pijnboompitten. Aardappelen kunnen we in stamppotten goed vervangen door knolselderij deze bevat veel vezels, vitamine C, B1, B2, de mineralen calcium en ijzer en bevordert de spijsvertering. Boerenkool bevat Vitamine A. B1, B2, B6, B12, C en D3. Boerenkool - knolselderij stamppot.
Ingrediënten:
Schil de knolselderij en snijd deze in stukjes. Kook de stukjes knolselderij 10 minuten in de bouillon. Rooster de pijnboompitten. Stamp de knolselderij en voeg de boerenkool toe en laat het geheel gedurende 5 mintuten goed verwarmen. Voeg peper, nootmuskaat en de pijnboompitten toe aan de stamppot. Een lekker stukje rookworst erbij serveren. Variatie: door wat tomatentapenade door de stamppot te roeren krijgt het geheel een andere smaak.
Bron recept : Birgit de Heij orthomoleculair voedingsdeskundige.
Recept voor 2 personen
Ingrediënten:
Snijd de paprika in blokjes en de prei in ringen schraap de wortelen en snijd deze in plakjes verwarm de olijfolie en bak de prei met de wortel. Voeg de bloemkool toe en laat dit 10 minuten smoren met de deksel op de pan. Voeg de broccoli en de paprika toe en laat nogmaals 5 minuten smoren. Snijd de vis in blokjes en voeg toe aan de groenten en laat de vis 5 minuten mee garen. Bestrooi het geheel met peper en zout.
Volgens een bekende orthomoleculair arts uit België bevat 100 gram peterselie 130 milligram vitamine C. Daarnaast Vanadium dat een cruciale rol speelt bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Een Alfalinoleenzuur dat heel wat fosfor en ijzer bevat, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Van oudsher wordt peterselie gebruikt bij menstruatiepijnen, winderigheid, waterretentie, pijnlijk urineren en nierstenen.
Dus allicht is het een tip om aan dit recept op het laatste moment wat verse peterselie toe te voegen.
Bron: Orthomoleculair voedingsdeskundige Birgit de Heij.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
Rooster de pijnboompitten. Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de champignons in vieren. Hak de postelein fijn. Verwarm de pan en giet de olie erin. Bak hierin de ui met de knoflook 5 minuten. Voeg de postelein toe en bak dit even mee tot de postelein geslonken is. Voeg de tijmblaadjes, nootmuskaat, peper, zout en pijnboompitten toe.
Winterpostelein een groente is met veel onverzadigd Omega 3 vetzuren, de champignons zijn in dit recept de eiwitbron.
Bron: Birgit de Heij. Orthomoleculair voedingsdeskundige.
4 personen
Ingredienten:
Verwijder de houtige uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm. Verwarm een wok en giet hier de olie in en laat de ansjovisfilet hierin smelten. Voeg na 5 minuten de asperges toe en roerbak deze 5 minuten. Snijd de peterselie fijn. Kluts de eieren los en roer de peterselie erdoorheen. Giet de eieren over de asperges met de ansjovis. Bak de omelet ongeveer 5 minuten en keer deze dan om. Bak de andere zijde van de omelet nog 1 minuut.
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
De wortelen schillen en grof raspen. De limoen uitpersen en door de wortelen mengen. Haal van de broccoli de roosjes en stoom ze 5 minuten. Snijd de achterkant van de asperges en snijd de asperges in stukken van 5 cm. Verwarm een koekenpan, giet de olijfolie erin en roerbak de asperges 5 minuten. Hak de dille fijn. Meng de groenten, voeg de walnoten olie, dille en zout toe.
Bron: Birgit de Heij Orthomoleculair voedingsdeskundige.
Voor 4 personen.
Ingrediënten voor de salade:
Boen de aardappelen schoon of schil deze en stoom ze in zijn geheel 15 minuten. Maak van de broccoli kleine roosjes. Schraap of schil de wortelen en snijd deze in plakjes. De laatste 5 minuten de broccoliroosjes en wortel, met de aardappelen mee laten stomen. Laat de aardappelen en groenten afkoelen. Rooster de pompoenpitten. Snijd de ui in hele fijne ringen. Snijd de aardappelen in blokjes. Meng alle ingrediënten met de pesto (zie hieronder).
Ingrediënten voor de pesto:
Laat de spinazie een paar minuten in het limoensap trekken. Maal alle ingrediënten in een keuken machine fijn en zoveel water of stoomvocht toevoegen totdat er een stevige saus ontstaat.