De meeste van ons hebben wel eens gehoord van de schijf van vijf, maar is dat nog iets van nu of gebruiken we dit niet meer in onze hedendaagse voeding?

De eerste schijf van vijf werd in 1953 gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. De naam is in de loop der jaren veranderd naar maaltijdschijf en voedingswijzer en uiteindelijk weer teruggegaan naar de schijf van vijf.

De meest recente versie is gebaseerd op de richtlijnen die de Gezondheidsraad adviseert.

Het gaat vooral om het eten van; veel groente en fruit – volkoren producten zoals volkoren brood, pasta en zilvervlies rijst – minder vlees en meer plantaardig – genoeg zuivel zoals melk, yoghurt en kaas – ongezouten noten – zachte of vloeibare smeer-, en bereidingsvetten –  drink voldoende vocht zoals water, thee en koffie.

Dus snel aan de slag en stel een gezonde maaltijd samen, eet smakelijk!